петък, 14 ноември 2014 г.

Шипката - лечебни свойства, рецепти и съвети


Шипката - това е отдавна известно и признато от всички медици лекарствено средство.  Причината е, че шипката е изключително ползотворна за човешкото тяло. В тези не особено красиви плодове се крие огромни сила е - в тях има всички необходими за здравето минерали и витамини. Отварата от шипки е полезна за всеки човек. Дори и за напълно здравият. Това не е изненадващо, тъй като тя има силно тонизиращи свойства и действа противовъзпалително.
 Шипката също помага на тъкани да регенерират по-бързо, има жлъчногонно и анти-склеротично действие.

Шипка

Предимства на шипковата отвара:
 За лечението на заболявания с помощта на шипката, вие определено трябва да знаете как правилно да подготвите отварата от плодовете и. Ползите от шипката са отдавна доказани. Учените са единодушни в мнението, че като отвара тя има много благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, и е в състояние да подобри централната нервна система. Напитката е много полезна, и най-приятното от всичко - вкусна! Тя може лесно и бързо да нормализира метаболизма ви, да оздрави вътрешните органи, да усили имунната система. Отварата от шипки привлича вниманието най-вече на жените, тъй като е в състояние да забави процеса на стареене. Чаят от шипка е напълно безопасен и за децата, защото той действа изключително нежно на крехкият детският организъм.

 Не забравяйте обаче, че самолечението понякога е опасно, и би трябвало първо да се консултирате с лекар.


Как да си приготвим отвара от шипки - по стара руска рецепта.
 Не е нужно да обикаляте аптеките за готови отвари. Можете съвсем лесно да я направите и сами. Нужни са ви само една чаша вряща вода и една чаена лъжица изсушени листа или плодове от шипка, предварително изсушени и стрити. Смета се залива с вряща вода и се оставя за два часа да престои в термос. Преди употреба е необходимо да се прецеди.
 А ако имате пресни шипки? Тогава още по-добре! Просто ги измийте и ги залейте със студена вода и оставете да престои за една вечер. На сутринта ги сварете заедно с водата.
 Отварата от шипки трябва да се приема два или три пъти на ден - по половин чаша преди хранене.


Отвара от шипка по време на бременност - може ли? 
  Разбираемо е, че всяка бременна жена е много внимателна и предпазлива към всички храни и напитки. Но ако Вашият лекар е назначил лечение с отвара от шипки по време на бременност - не се притеснявайте, всичко е наред. Чаят от шипки може да ви донесе само ползи. Важно е обаче да се знае, че отварата се пие само за лечение според предписанието, а не вместо вода всеки ден.

 Ако сравните шипката с други полезни плодове, виждаме че тя ги превъзхожда многократно по лечебното си действие. Голямото съдържание на витамини, най-вече на витамин С е само част от предимствата и. Също така, има и каротин, калций, фосфор, витамини, както и желязо, магнезий, антиоксиданти - флавоноиди и пектини. В шипката се съдържат също и дъбилни вещества, захари и органични киселини. Ето защо отварата от шипка може да увеличи устойчивостта на организма към бактерии и към различни инфекциозни заболявания. На това се дължи общоукрепващото въздействие на шипката върху организма на бременните жени.

Както казахме, количеството на аскорбинова киселина е просто невероятно голямо. Точно затова отварата от шипка може с пълно право да се нарече атеросклеротична и стабилизираща адреналина. Освен това прави тялото по-малко чувствително към външни влияния. С помощта на шипката също така може да се лекуват и скорбут. В 10 грама плод от шипка се съдържат 600 мг витамин C - много повече отколкото в лимона например.


Какво лекува отварата от шипки?
  Отварата от шипка е отлично диуретично средство, тъй като влияе върху синтеза на хормоните и помага за регенерирацията на тъканите.

Така че, това, което може да лекувате с нея е:
• Цистит и хепатит;
• Различни настинки;
• Язва;
• Нарушения на ендокринната система;
• хронични и остри заболявания на черния дроб;
• хиповитаминоза - Р и С;
• бронхиална астма;

• повишена склонност към кървене.

Трябва да се отбележи, че витамин В1, който се съдържа в шипките има много добър ефект върху нервна система и върху въглехидратния метаболизъм.

 А витамин B2 е незаменим елемент за изграждането на клетките. Той ще ви помогне да си поддържате зрението остро в продължение на много години. В допълнение, за шипките още се знае, че имат обезболяващ ефект, тъй като съдържат много витамин К. Напитката от шипка е в състояние да намали кръвотечения и да повиши секрецията на жлъчката в организма.

 Също така тази отвара е безценна при измръзване, тъй като е в състояние да лекува и да се възстановява меките и костни тъкани на тялото ни. За лечение на изгаряния също така можете да използвате и масло от семена на шипка, което помага за регенерацията на кожата.

Отварата от от шипка е много популярна в народната медицина - тя се използва при различни заболявания на пикочния мехур, туберкулоза, анемия, камъни в бъбреците, панкреатит, язва и инфекции. Лекарите я препоръчват при честа диария заради затягащото и действие. Ако страдате от запек, е добре да се използвате само обелката (кожицата) на шипката. Също така чаят от шипка често се предписва на бременните жени срещу отоци, тъй като има диуретично (пикочогонно) действие.


Противопоказания за употребата на шипка.
 Шипковата отвара, естествено има противопоказания. Ако страдате от тромбофлебит, най-добре е да не се употребява без препоръка от лекар.


Рецепта за шипкова отвара:

Как да си приготвим лечебна отвара от от шипка? Изключително лесно, както ще разберете след малко. С тази рецепта ще може да избегнете голяма част от простудните заболявания в зимните студове. Можете също да я използвате при панкреатит.

Необходими са ви:

Литър вода;
100 грама шипки;
50 грама захар.

Сушените  плодове трябва да се измият и след това да се сложат в тенджера с вряла вода. Захлупете тенджерата много здраво с капак и след това се варете около 10 минути. След това оставете да се запарва около 12 часа или една нощ. Не забравяйте да държите отварата на тъмно място, тъй като ярката светлина разрушава витамин C. След това прецедете отварата, изцедете шипките и добавете захар на вкус. Но още по-добре ще е да се консумира без допълнителна захар.

снимка: http://shkolazhizni.ru


 Шипката е един наистина уникален плод, който може да помогне на тялото да се очисти  от токсини. Всеки лекар ще ви препоръча след дълго боледуване да приемате отвара от шипки. Тя изненадващо бързо възвръща силите и спомага за засилване на метаболизма и нормализирането на хормоналния баланс. Дори и по времето на нашите баби, когато лекарствата са били по-трудно достъпни и неефективни, чаят от шипки е спасявал децата от настинки и грип и е доставял нужното им количество витамини.

И знахари и лечители в Средновековието препоръчвали отвара от шипки след травми или след тежко заболяване. Не случайно хората в тези дни са знаели как се приготвя отвара от шипки - тя била едно от най-лечебни средства тогава. След тежки епидемии хората пиели шипкова отвара три пъти на ден, а всяка домакиня се запасявала с шипки за зимата, заради силното им тонизиращо свойство и изобилието им от витамини.

Някога най-често се използвал само плодът от шипката. Но днес, учените единодушно отбелязват, че цветовете, листата и дори коренът й са полезни при различни заболявания. Днес, от шипката се използва почти всяка част - за приготвяне на различни лекарствени и хранителни добавки.

Да, шипката е невероятно полезна, тъй като тя в действителност е склад на естествени вещества, минерали и микроелементи с естествен произход. Те могат да имат забележителен ефект върху човешкото тяло. Шипката е най-известна със съдържанието си на витамин С, но в нея също изобилстват витамини К, Р, РР и В. В плодовете и има невероятно количество калий, манган, желязо, мед, ябълчена и фосфорна киселина лимонена киселина, каротин и пектин.

Освен като полезно средство при панкреатит, шипковата отвара може да се прилага и при различни нарушения в работата на стомаха и черния дроб. Тя е широко използвана и заради жлъчкогонните си свойства.

Трябва също да се отбележи, че шипката е отдавна признат и мощен инструмент за укрепване на кръвоносните съдове и капилярите. Тя бързо понижава кръвното налягане и премахва риска от атеросклероза. Всичко това е възможно с редовната и, но умерена употреба. Шипката е и много ефективен афродизиак. Тя може бързо да подобри интимния ви живот и да стимулира функцията на половите жлези

В заключение:
 Как да се подготви отвара от шипки? Много лесно. Най-добре е да се използват пресни плодове от шипка, но те се събират само в началото на есента. А в останалото време ще се наложи да правите отварата само от изсушени плодове. Но това все пак също е добър вариант за лечение.
 В действителност съществуват огромно количество рецепти за шипкови отвари, но не забравяйте, че е най-добре да се накисват в продължение на 12 часа, за да се извлече пълната полза от плода. Редовната употреба на отварата от шипки, може да усили всички функции на тялото, така че не пренебрегвайте тази лечебни плодове.


Статията е написана по материали на http://sabyna.ru/

Няма коментари:

Публикуване на коментар